Maart 25, 2017 Isabelle De Vos 1879Comment

Schoonheid, liefde, jaloezie, wraak, oorlog en vrede, dat zijn de ingrediënten die Tolstojs roman, ‘Oorlog & Vrede’, tot een meesterwerk maken. BBC herontdekte de bekende roman uit lang vervlogen tijden, en maakte de zesde bewerking van deze wereldberoemde klassieker.

1805, het Rusland van de Tsaren. De jonge Andrei Bolkonsky (James Norton), Pierre Bezukhov (Paul Dano) en Natasja Rostova (Lily James), behoren tot de meest welgestelde families van Sint-Petersburg. De lieve, maar ook wat naïeve Pierre, kijkt op naar de Franse samenleving en is geïnspireerd door de verlichting. Hij wil dan ook niets liever dan de wereld verbeteren. Onverwacht erft hij alle eigendommen van zijn vader en gaat hij op zoek naar de reden van zijn bestaan. De knappe en charmante Andrei, die wat gefrustreerd is door de oppervlakkigheid van zijn leven, gaat op zoek naar een nieuw doel. Hij besluit daarom zijn hoogzwangere vrouw achter te laten bij zijn zus Marya om te gaan vechten in de oorlog. Later ontmoet hij de mooie en vurige Natasja Rostova. Natasja behoort de aristocratische familie Rostov en wordt smoorverliefd op de galante Andrei. Gaandeweg komt niet enkel de oorlog tussen Andrei en Natasja in te staan, want ook Anatole Koeragin heeft zijn zinnen op de mooie Natasja gezet. Ondertussen rukt het leger van Napoleon verder op en het tijdperk waarin Rusland voorgoed zal veranderen is aangebroken…

Het verhaal is gefocust op het leven in Sint-Petersburg en Moskou tijdens de Napoleontische oorlog. De oorlog en de meeslepende emoties van de personages, geven de serie een episch karakter. Daarnaast geven de politieke verhaallijnen extra diepgang. De personages zijn tijdens de oorlog volop op zoek naar hun plek in de samenleving, maar tegelijkertijd valt deze samenleving stilaan uit elkaar. In de serie worden ook de tegenstellingen tussen de generaties uitgewerkt. De jonge ‘veulens’ nemen het heft in handen en willen strijden tegen het leger van Napoleon. Daartegenover staat een nuchtere oude garde die naar huis wil terugkeren met zoveel mogelijk overlevenden.

Voor de reeks ‘War &Peace’ werden kosten noch moeite gespaard om het meesterwerk van Tolstoj tot leven te brengen. Het National Ochestra of Wales zorgde voor de muziek die de trots van de Russische patriotten neerzet. De serie werd ook opgenomen in Rusland zelf en dat resulteerde in impressionante beelden van de natuur, de gebouwen, de kostuums en van de rijkdom uit die tijd. Iedereen die zich wil laten meeslepen door romantiek, existentiële zoektochten en door hoogoplopende emoties komt met ‘War&Peace’ zeker aan zijn trekken.

 

Comments are closed.