Maart 8, 2017 Isabelle De Vos 1633Comment

Vandaag vindt Internationale Vrouwendag plaats in het teken van de campagne ‘International Women’s Strike’. Het is vandaag ook precies honderd jaar geleden dat de grote vrouwenstaking en -demonstratie plaatsvond in Sint-Petersburg. Ook in Rusland gaat Internationale Vrouwendag vandaag  niet onopgemerkt voorbij. Slavist, A. Verhasselt, legt uit hoe de Russen deze dag beleven en wat Internationale Vrouwendag voor hen betekent.

Het belang van Internationale vrouwendag in Rusland

In België wordt Internationale Vrouwendag de laatste jaren steeds meer onder de aandacht gebracht, maar in Rusland wordt Vrouwendag al meer dan 100 jaar gevierd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om op deze dag op te komen voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Vandaag de dag wordt er in West-Europese landen voornamelijk actie gevoerd tegen het sociale, morele en fysieke geweld tegen vrouwen. In Rusland daarentegen is Internationale Vrouwendag geëvolueerd naar een dag waarop de vrouwen in de bloemetjes worden gezet.

Russische tradities op Internationale Vrouwendag

In tegenstelling tot België is Internationale Vrouwendag in Rusland een officiële feestdag. Naar goede gewoonte geven de Russen hun echtgenote, moeder, vrouwelijk collega’s of vriendinnen, een kleine attentie. Dat kan bijvoorbeeld gaan om chocolade, bloemen of andere geschenkjes.
Bloemen zijn hoogstwaarschijnlijk het meest populaire geschenk. Wie op 8 maart in Rusland rondloopt, zal ongetwijfeld verschillende mannen tegenkomen met een ruiker bloemen in de handen. Russen feliciteren “hun vrouwen” dan ook met Internationale Vrouwendag (Поздравляю с восьмого марта!).” Aldus Slavist A. Verhasselt. De Russische felicitatie betekent letterlijk ‘proficiat met acht maart’. Naast deze algemene felicitatie is het ook traditie om samen met het hele gezin te genieten van een feestmaal en een toast te heffen op de aanwezige dames.

Vrouwenrechten in Rusland

Vrouwen- en mensenrechten in Rusland zijn een veelbesproken thema. Volgens de Russische grondwet hebben mannen en vrouwen gelijke rechten. Anno 2017 verdienen vrouwen in Rusland net zoals in West-Europa minder dan mannen. Ook de organisatoren van “International Women’s Strike”, merken op dat vrouwen in 2017 nog steeds opboksen tegen uitsluiting, geweld en discriminatie.

“Ik ben wat vrouwenrechten betreft geen expert, maar uit persoonlijke ervaring heb ik de indruk gekregen dat in Rusland het idee van ‘vrouw aan de haard’ nog meer leeft dan bij ons. Men gaat er nog vaak van uit dat het de vrouw is die voor de opvoeding van de kinderen moet instaan (toch voor het grootste deel), het huishouden moet doen en dat het de man is die voor (het grootste deel van) de inkomsten moet zorgen. Dit laatste is wel sterk verbeterd de laatste jaren, maar dit mede door de moeilijke economische situatie, waarbij één inkomen vaak niet volstaat om een gezin te onderhouden. “ Aldus A. Verhasselt.

Comments are closed.