April 23, 2017 Isabelle De Vos 0Comment

‘Masha en de beer’ is een bekroonde Russische animatiereeks die voor het eerst op 7 januari 2009 werd uitgezonden op de Russische televisie. Naast de zenders NPO Zappelin, Netflix en Videoland, zendt ook Ketnet de serie uit voor de allerkleinsten onder ons.

Er was eens…

Er was eens een klein Russisch meisje dat Masha heette en samen met haar biggetje, hond en geitje in het bos woont op een boerderij. Alle andere dieren van het bos vermijden Masha, omdat ze hen telkens dwingt om met haar te spelen en zich ook overal mee bemoeit. Op een dag ziet Masha een mooie vlinder. Ze besluit hem te volgen en zonder dat ze het weet volgt ze de vlinder tot in het huis van beer Mishka. Mishka is nog steeds niet thuis, omdat hij is gaan vissen voor zijn avondeten. Masha speelt intussen in het huis van de beer en maakt er een hele grote puinhoop van. Die avond wanneer Mishka terug thuiskomt van een dagje vissen ziet hij de grote puinhoop die Masha gemaakt heeft. De beer wordt boos en wil er alles aan doen om Masha uit zijn huis te krijgen, maar niets werkt. Maar hoe langer Masha bij Mishka blijft, hoe beter hij haar leert kennen. Uiteindelijk worden Masha en Mishka de beste vrienden. Ook al verliep hun vriendschap in het begin niet van een leien dakje, toch kan Mishka uiteindelijk niet meer zonder Masha. Samen beleven ze dan ook de mooiste, de leukste en de beste avonturen.

Masha & Co

De Russische animatiefilm bestaat uit heel wat personages. Naast de hoofdrolspeelster Masha, is Mishka de belangrijkste tegenspeler in de reeks. Miska de beer is ontsnapt uit het circus en vervolgens het bos in gevlucht waar hij nu woont in een omgevallen boom. Wanneer hij beter bevriend wordt met Masha, toont hij trots zijn goocheltrucjes die hij in het circus heeft geleerd. Mishka voelt zich door de vriendschap ook steeds meer verantwoordelijk voor Masha.De beer heeft ook nog enkele familieleden in het bos wonen. Zijn neefje panda bijvoorbeeld is een neefje uit China. Ook Panda schiet in het begin niet goed op met Masha, maar na een tijdje worden ook zij bevriend. Af en toe duikt ook de berin op in de serie. Wanneer Mishka haar ziet wordt hij telkens opnieuw verlegen. Maar Mishka is niet de enige die stapelverliefd wordt op de berin, ook de Himalayabeer die in het bos woont wil de berin graag beter leren kennen. Ten slotte wordt Miska ook vaak beroofd door een konijn die elke keer opnieuw alle worteltjes uit zijn moestuintje steelt.

Voordat Masha de beer ontmoette, woonde ze samen met haar hond, biggetje en geitje op de boerderij. Ook de hond, het biggetje en het geitje worden telkens verplicht om met haar te spelen. Daardoor gaan zij ook telkens op de vlucht wanneer ze Masha horen aankomen. Zelfs de hongerige wolven die in het bos in een caravan wonen, kan Masha te baas. De angst van de dieren voor het hyperactieve meisje zorgt in de serie ook een beetje voor de komische noot die de allerkleinsten helemaal doen opfleuren. ‘Masha en de beer’ is trouwens niet enkel leuk voor de kindjes, ook de oudsten onder ons die graag een woordje Russisch willen leren, leren snel en makkelijk iets bij met deze kleurrijke serie.

En ‘Cut’

Het scenario van de reeks “Masha en de beer” of liever “Маша и Медведь”, werd geschreven door Oleg Kuzovkov en werd geproduceerd door Animaccord Animation Studio in Moskou. De reeks is gebaseerd op het Russisch volksverhaal over Masha en de beer. Oleg Kuzovkov schreef niet alleen het scenario voor elke aflevering, hij creerde ook de cartoons. De namen van de personages zijn ook betekenisvol. De naam ‘Masha’ is een typische Russische meisjesnaam en de naam ‘Mishka’ betekent in het Russisch letterlijk teddybeer. De levendige en vrolijke muziek die in de serie sterk aanwezig is, werd geschreven door de Russische componist Vasilly Bogatirev.Ten slotte zorgde ook nog het zesjarige meisje, Alina Kukushkina, voor de stem van het speelse en overactieve meisje.

De kleurrijke beelden, de vrolijke muziek, maar vooral de hyperactieve, bemoeizuchtige, lieve en grappige Masha zorgden ervoor dat de reeks verschillende prijzen in de wacht sleepte. Zo stond deze reeks in 2015 op de lijst van “Tv shows destined to be classics” die werd samengesteld door het Animation Magazine. Dat zelfde jaar won de schitterende animatieserie nog een oscar voor beste animatiefilm. Masha weet ook tot in ons land haar weg te vinden. Sinds 2016 wordt de animatiereeks uitgezonden op Ketnet. En met succes. Het kleine meisje en haar grote beer vertellen vandaag ook hun Russische verhalen in ons land.