April 9, 2017 Isabelle De Vos 0Comment

Jevgeni Jevtoesjenko, een beroemde Russische dichter, stierf op 1 april in de Verenigde Staten en zal op 11 april in Moskou begraven worden. Volgens de Russische krant Russia Beyond The Headlines, was het de dichter zijn wil om begraven te worden naast de beroemde dichter, schrijver en componist, Boris Pasternak. Jevgeni Jevtoesjenko was de laatste dichter uit de Sovjet-Unie van de jaren 60 en werd 84 jaar oud.

De gevierde Russische poëet die afgelopen zaterdag in de Verenigde Staten stierf, is intussen een legende geworden. Ten tijde van de Sovjet-Unie pleitte hij in zijn gedichten voornamelijk voor meer vrijheid en menselijkheid in een communistische samenleving. Rusland zal alvast zijn levendige persoonlijkheid en zijn talent missen.

Jong, dichter, kritisch en rebels

Jevgen Jevtoesjenko groeide op in Siberië in het stadje Zima waar hij op zevenjarige leeftijd al zijn eerste verzen schreef. Op tienjarige leeftijd schreef hij zijn eerste gedichten en op zestienjarige leeftijd werd zijn gedicht voor het eerst gepubliceerd door een sportmagazine. Jevtoesjenko liet zich inspireren door andere bekende Russische dichters zoals Sergej Jesenin. Zo bevatten zijn gedichten ook een portie kritiek op de dagdagelijkse gebeurtenissen en lyrische agitatie. Uiteindelijk bracht Jevtoesjenko op negentienjarige leeftijd zijn eerste dichtenbundel uit.

Van 1951 tot 1954 studeerde Jevtoesjenko aan het Maxim Gorky instituut voor literatuur in Moskou. Nadat hij een aantal van zijn werken had gepubliceerd, besloot hij zich aan te sluiten bij de unie van Sovjet schrijvers. Zijn gedicht So mnoyu vot chto proiskhodit (Dat is wat mij overkwam), werd ook een populair lied dat werd ingezongen door de Russische singer-songwriter Alexander Dolsky. Zijn eerste belangrijke gedicht publiceerde hij in 1956 waarvoor hij ook veel lof kreeg van andere bekende Russische schrijvers als Boris Pasternak.

Door zijn rebelse houding tegenover de Sovjet-autoriteiten, kwam jevtoesjenko onder meer door zijn kritiek uit zijn autobiografie “Précoce” in problemen. Door zijn kritische blik op communistisch Rusland werd zelfs zijn huldiging in 1974 afgelast. Vanaf het moment hij opnieuw de partijlijnen leek te volgen, ging de huldiging toch door.

Babi Jar

Jevgeni Jevtoesjenko werd vooral bekend om zijn werk “Babi Jar”. Het verhaal gaat over de tienduizenden joden en andere gevangenen die in 1941 werden verdreven vanuit Kiev. Volgens de nazi’s zouden de joden elders worden gehuisvest, maar uiteindelijk werden ze naar de ravijn van Babi Jar gebracht waar ze uiteindelijk werden vermoord. Jevtoesjenko werd vooral bekend door dit werk, omdat hij ten tijde van de Sovjet-Unie voor het eerst sprak over de Holocaust. Hij bracht “Babi Jar” uit toen hij ook politiek actief was onder het bewind van Chroesjtsjov. Het verhaal werd gepubliceerd in 1962 en werd later door componist Dmitri Sjostakovitsj op muziek gezet.

Prijzen

Later in 1993 werd het werk van Jevtoesjenko zowel nationaal als internationaal geprezen. Hij ontving tijdens dat jaar onder ander een medaille voor zijn strijd voor een vrij Rusland. In 2001 werd ook ter ere van Jevtoesjenko een museum over hem geopend in zijn geboortedorpje Zima, in Siberië. Ten slotte kreeg hij ook in 2006 de Bulgaarse titel Laureate International Botev Prize en een jaar later ontving hij als erkenning voor zijn werk de Ovid Prize in Roemenië. Nog meer prijzen zijn terug te vinden op onderstaande tijdlijn.